Mathias Sæderup
Udstillingen FOLKLORE er et nedslag i kunstneren Mathias Sæderups (f. 1984) undersøgelse af repræsentation af den danske historie og det danske landskab i videnskab, museologi, populærkultur og politik. Hans arbejde tager udgangspunkt i den jyske hede, forandringen af det jyske landskab og fortællingerne om de folk, der boede på heden indtil begyndelsen af det 20. århundrede. Det handler om, hvordan ideen om national identitet, identificering og eksklusion af det fremmede hænger tæt sammen.
Udstillingens tese er, at idéen om en naturlig orden og et førindustrielt paradis stadig lever og spøger i vores nutidige samfund. Velfærdsstaten er formet omkring ideen om et bestemt folk og sted, som er uløseligt knyttet til hinanden. Værkerne er bygget ind i en teatralsk formidling bestående af kulisser inspireret af scenografien til skuespillet Tatere (1988) af Ludvig Mylius-Erichsen. Historiske og nutidige eksempler bindes sammen i en på en gang spekulativ og faktuel helhed, hvor publikum delagtiggøres i en refleksion over de nationalromantiske mytologier, der præger og spøger i vores historie. En undersøgelse af hvordan landskabet fungerer som projektionsflade for skiftende nationale fortællinger, og hvordan nostalgi og mytologi stadig spiller en rolle i udformningen af samfundet.
Mathias Sæderup (f. 1984) er uddannet fra Det Jyske Kunstakademi og Skolen for Teori og Formidling (Det Kgl. Danske Kunstakademi). Han har bidraget til en lang række udstillinger i ind- og udland, stået for kuratering af en række udstillinger, samt redigeret og bidraget til flere tidsskrifter og bøger.